Сільське, лісове та рибне господарство |
Методологічні пояснення |
Виробництво (валовий збір) багаторічних культур – загальний розмір продукції плодоягідних
насаджень, виноградників, яка зібрана з загальної площі насаджень. |
Виробництво (валовий збір) сільськогосподарських
культур – загальний розмір продукції, зібраної з
основних, повторних, міжрядних посівів, у натуральному вираженні. Виробництво
зернових і зернобобових культур, насіння соняшнику в період збирання врожаю
наведено в початково оприбуткованій (фізичній) масі (масі
сільськогосподарських культур після збирання), за рік у цілому – у масі після
доробки (початково оприбуткована маса сільськогосподарських культур за
виключенням невикористаних відходів (втрат післязбиральної обробки: очистка
від часток бур’янів та соломи, лушпайок та інших домішок) і втрат при сушінні
(доведення зерна до базисних кондицій)). |
Жива маса сільськогосподарських тварин, реалізованих на
забій – сума живої маси сільськогосподарських
тварин, які були реалізовані на забій (товарний забій) та/або забиті на м’ясо
на своєму підприємстві (внутрішньогосподарський забій), незалежно від того,
де був проведений забій: безпосередньо на підприємстві чи на бойні, та
приросту живої маси сільськогосподарських тварин на відгодівлі, нагулі та
дорощуванні, який одержаний відгодівельними підприємствами та скотобазами
переробних підприємств від куплених тварин. |
Забійна маса сільськогосподарських тварин, реалізованих
на забій – загальна забійна маса (м’ясо,
жир-сирець, харчові субпродукти) сільськогосподарських тварин, яка отримана
як при реалізації на забій (товарний забій), так і при
внутрішньогосподарському забої тварин на м’ясо, незалежно від того, де був
проведений забій: безпосередньо на підприємстві чи на бойні. |
Індекс
сільськогосподарської продукції відображає рівень змін фізичного обсягу виробництва
продукції сільського господарства, виробленого за періоди, що обрані для
порівняння. |
Кількість одержаних яєць від птиці свійської – загальна кількість яєць, які отримані від
усіх видів свійської птиці, уключаючи втрачені через бій, псування тощо, а
також витрачені для виведення молодняку (інкубація) квочками або в
інкубаторі. |
Кількість сільськогосподарських тварин – показник, що характеризує загальну
наявність сільськогосподарських тварин певного виду на звітну дату. |
Обсяг виробництва (валовий надій) молока – загальний обсяг фактично надоєного молока
від корів усіх порід, буйволиць, овець і кіз,
кобил, інших маток сільськогосподарських тварин. |
Обсяг виробництва (валовий настриг) вовни – загальний обсяг фактично настриженої з
живих овець і кіз вовни, включаючи вовну, яка була
використана на внутрішньогосподарські потреби. |
Обсяг застосованих пестицидів – маса (в активній речовині)
застосованих пестицидів для захисту сільськогосподарських культур від
шкідливих організмів. |
Обсяг унесених добрив – маса мінеральних (у поживних
речовинах) та органічних (у натуральному вираженні) добрив, які внесені в
ґрунт для поліпшення умов живлення і підвищення врожайності
сільськогосподарських культур. |
Площа насаджень культур плодових та ягідних (загальна) – площа відокремлених
садів (зерняткових, кісточкових, горіхоплідних) та ягідників, а також площа
під деревами і кущами, які ростуть окремо, незалежно від віку насаджень. |
Площа посівна сільськогосподарських культур – площа, яка була
фактично зайнята під посівами сільськогосподарських культур. |
Площа,
оброблена добривами/пестицидами – площа, на якій були внесені добрива (мінеральні,
органічні), застосовані пестициди під урожай сільськогосподарських культур
звітного року. |
Середня ціна продукції
сільського господарства, реалізованої підприємствами – це вартість одиниці
реалізованої підприємствами власно виробленої продукції наростаючим підсумком
з початку року з урахуванням її якості, але без урахування транспортних,
експедиційних та накладних витрат, податку на додану вартість, дотацій. |
Унесення добрив і пестицидів у розрахунку на 1 га
уточненої посівної/обробленої площі – середній показник, що
характеризує внесення в ґрунт добрив і пестицидів на одиницю площі. Він
обраховуються як співвідношення обсягів унесених мінеральних добрив у
перерахунку на 100% поживних речовин, органічних добрив у фізичній масі та
застосованих пестицидів у перерахунку на активну речовину, які були
використані під певну сільськогосподарську культуру, до уточненої
посівної/обробленої площі цієї культури. |
Урожайність сільськогосподарських культур – середній
розмір певної продукції рослинництва з одиниці фактично зібраної площі цієї
культури, який обчислено як співвідношення валового збору з основних,
повторних і міжрядних посівів та фактично зібраної площі цієї культури (для
багаторічних насаджень – як співвідношення валового збору з усієї площі
насаджень та площі культури у плодоносному віці). |
Частка площі,
обробленої добривами/пестицидами – співвідношення площі, на якій були внесені
добрива/застосовані пестициди, до уточненої посівної площі певної сільськогосподарської
культури (у відсотках). |